Op een goede 25 km van Casa de Paja vind je de Ambiorix-stad. Niet te missen is het Gallo-Romeins Museum met naast de permanente collectie, tentoonstellingen die een frisse kijk geven op het verleden. Ideale tip voor een regenachtige dag. Niet alleen in het museum maar ook in het stadsbeeld spreekt het verleden. We bevelen je zeker de nieuwe  mijlpaal-wandelroute aan. Ze voert je langs de mooiste gerestaureerde plekjes van Tongeren.

Tongeren heeft wat met het verleden, ver of dichtbij, dat getuigt ook de antiekmarkt die er elke zondag gehouden wordt.

Wie Romeinen zegt denkt aan wegen die het landschap doorkruisten. Vanuit Tongeren loopt de Romeinse Heirbaan, ze heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Het deel tussen Tongeren en Tienen is de best bewaard gebleven Romeinse weg in BelgiĆ«.

Een andere bijzondere weg is het Evermaruspad. Het pad maakt deel uit van de Via Limburgica. Langs deze weg trokken pelgrims naar het 2000 km verder gelegen Santiago de Compostela. De Evermaruswandeling leidt tot aan de Evermaruskapel te Rutten. Het pad verbindt het stadscentrum van Tongeren met het typisch Haspengouwse dorp Rutten. Een fijne kans om tegelijk de oudste stad van Belgiƫ te verkennen en een mooi stukje landelijk Haspengouw.

 

Meer info: 8