In Casa de Paja laten we onze gasten graag genieten. Op deze pagina willen we onze recepten met jullie delen. Omdat Spanje ons in al onze gerechten inspireert, starten we met een recept van ons "huisbereid Konijn", waarbij we inspiratie opdeden van een Spaans recept uit Extramadura, de Spaanse provincie die tegen Portugal aanligt. 

Conejo campesino 

Ingrediënten (voor 4 personen) 

l 4 konijnenbouten
l 2 grote tenen look, 3 tal blaadjes laurier
l verse tijm, flinke hoeveelheid
l 1 grote ui in ringen gesneden
l 1 grote rode spaanse paparika in fijne reepjes gesneden
l zout - olijfolie
l witte wijn - wildfond (elk 1/2 liter) - 1 blokje kipbouillon
l pimenton de la vera (spaanse, geroosterde paprikapoeder) 

Bereiding:
Kruid de konijnenbouten met pimenton de la vera en zout. Laat even intrekken. Doe ondertussen in een pan een flinke scheut olijfolie en stoof de ui, look en de paprika enkele minuten aan. Voeg het konijn toe en laat samen verder kleuren met de groenten. Blus met de witte wijn, laat even inkoken tot de wijn in het vlees getrokken is en voeg dan de wildfond toe, alsook het blokje kipbouillon. Voeg de laurier en de tijm toe. Laat 1/2 uur sudderen, controleer dan de kruiding. Voeg eventueel wat pimenton of zout toe naar je eigen smaak. Voeg eventueel vocht bij, steeds in dezelfde verhouding: 1/2 wijn + 1/2 wildfond. Laat verder stoven tot het konijn geheel gaar (het vlees moet van het bot loskomen). Als je dit gerecht op voorhand klaarmaakt, dan laat je het niet geheel garen. Voorzie dat bij het opwarmen nog een deel van de garing moet gebeuren. Anders riskeer je dat het vlees overgaar is. Vlak voor het opdienen eventueel de saus wat inbinden.

Dien op met een puree van pastinaak, knolselder of andijvie, samen met andere, liefst nog wat hardere groentensoorten.

 

 

Kip met jonagold en bloesembink

Ingrediënten (voor 4 personen)

l Kipfilet op vel - ong. 200 g p.p.
l 1 kippenbout
l gerookt spek, 40 gr p.p.
l enkele wortelen
l zilveruitjes of kleine uitjes - 3 p.p.
l appel (jonagold), 1 p.p.
l citroen
l 1 flesje bloesembink + 1 flesje voor de kok :-)
l stroop: appel/ peer of gemend
bouillon: 1 deel wildbouillon en 1/3 deel kippebouillon
l stroop: appel/ peer

 

Voorbereiding:
Snij het spek in reepjes. Pel de uitjes en laat ze heel. Snij de wortelen in dikke stukken van ong. 1 cm. Bereid de bouillon. Kruid de kipfilets.
Bereiding:
Doe wat hoeveboter in een pan en schroei de kipfilets toe. Voeg na enkele minuten het spek en de uitjes toe. Bak zolang tot de kipfilets aangekleurd zijn. Blus met 2/3 van de bloesembink. Neem de kipfilets eruit, laat de kippenbout erin. Voeg dan de wortelen en de stroop toe. Overgiet met de bouillon tot de bout ruim half onder staat. Laat 10 minuten sudderen, controleer de smaak op de juiste verhouding tussen bitter en zoet. Voeg indien nodig bier of stroop toe. Eventueel ook wat bouillon. Laat verder sudderen tot de kippenbout gaar is en het vel van het bot komt. Je kan hier stoppen en de dag nadien verder gaan, naargelang het moment van serveren. Zet de kipfilets dan koel weg.
Ondertussen:
Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in redelijk dikke partjes. Doe het sap van de citroen in een kom en wentel hier de stukjes appel in.
Afwerking:
Verwijder de kippenbout. Doe wat bindmiddel in de saus. Voeg de kipfilets toe aan de sudderende saus. Ze hebben een 10'tal minuten nodig om te garen.
Doe ondertussen wat boerenboter in een pan en bak de appelen net tot ze een goudbruin korstje hebben.
Serveren:
Dien de kipfilets op samen met de gebakken appels, saus en aardappelpuree.

 

 

  knoponlinereserverentest2jpeg

bloesemsvoorCasa

knopbeschikbaarheidjpeg